sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events
arjan

Arjan Ederveen


“Het basismateriaal is kurk.” Hij was al een tijd bezig in de theaterwereld – onder meer met Kees Prins als De Duo’s – maar de veelzijdige acteur, komiek, televisiemaker en tekstschrijver Arjan Ederveen (1956) werd pas echt bekend bij het grote publiek met ‘Kreatief met Kurk’ en ‘Theo & Thea’, televisieprogramma’s die hij met Tosca Niterink maakte. De laatste uitzending van ‘Kreatief met Kurk’ ging zelfs vergezeld van een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar de kurkvoorwerpen die tijdens de uitzendingen waren gemaakt, werden geëxposeerd.

Naast programmamaker – hij won met regisseur Pieter Kramer de Zilveren Nipkowschijf voor de vernieuwende serie ‘30 minuten’ – acteert Ederveen veelvuldig op het witte doek en in de theaters. In de jaren tachtig schitterde hij uiteraard in de twee ‘Theo & Thea’-films, in de jaren negentig speelde hij onder meer in ‘Filmpje’ en in 2002 was hij drogist Geelman in de Pietje Bell-films. Van zijn theaterrollen zijn de optredens van Ederveen in de beroemde familievoorstellingen van het Ro Theater toch wel het bekendst, met name die in ‘Lang en Gelukkig’. Hij heeft verder ontelbare rollen op zijn naam staan en schrijft ook veelvuldig stukken, voor onder meer Toneelgroep Amsterdam en het driehonderdjarig jubileum van de Leidse Schouwburg. Drie seizoenen geleden kwam hij met zijn eerste onemanshow: ‘Ederveenzaamheid’.

“Ik voelde wel dat er iets was, maar wat dat dan was, dat was me niet duidelijk. Wel dat er iets was, maar wat dat was? Dat wist ik niet.”

Share Button