sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events
Ellen ten Damme

Ellen ten Damme


Actrice, zangeres, muzikant, schrijfster, circusartieste, componiste, danseres, diva, durfal: Ellen ten Damme (1967) is het allemaal. Ze groeit op in het Drentse Roden en verwerft begin jaren negentig landelijke bekendheid als zangeres en actrice. Ze speelt in films als ‘De Kleine Blonde Dood’, ‘No Trains No Planes’ en ‘De Tranen van Maria Marchita’. Voor die laatste rol wordt ze genomineerd voor een Gouden Kalf. Op televisie is ze te zien in de serie ‘Pleidooi’ en in ‘Jiskefet’. Daarnaast staat ze op de planken van het theater en schrijft ze columns voor de Volkskrant.

In haar hart is Ten Damme echter toch vooral muzikant. Ze schrijft haar eigen liedjes, speelt viool, piano en gitaar en is misschien wel een van de beste zangeressen van haar generatie. Een van haar grootste kwaliteiten is haar theatraliteit. Weinigen zijn in staat om muziek en teksten zo dwingend over het voetlicht te brengen als zij. Ten Damme is een podiumbeest met ongelofelijke intensiteit. Gevoelig, gewaagd, grappig en grenzeloos.

In 2009 culmineren deze elementen in de speciaal rondom haar gemaakte internationale spektakelshow ‘Cirque Stiletto’, een bejubelde voorstelling met wervelende circusacts waarin de entertainer in de zangeres tot haar recht kwam. Daarna is er ‘SPITZ!’, een uitdagende mix van muziek, moderne dans en visuals waarvoor ze samenwerkt met Scapino Ballet Rotterdam. In september 2013 kreeg het succes van ‘Cirque Stiletto’ een vervolg en is Ten Damme het stralende middelpunt van het minstens zo overrompelende ‘Cirque Stiletto 2’.

Share Button