sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events
dominic-van-vree-Knipsel222-425x484

Dominic van Vree, initiator en bedenker van het kunstevenement ‘De laatste vriend van Napoleon’


Vorig jaar overleed Dominic van Vree (1955-2013), theatermaker, schrijver, producent en dramaturg. Bij Dominic van Vree begon ‘De laatste vriend van Napoleon’. Hij las het verhaal van de onverzettelijke Pierre Maufroy en vond dat het opnieuw verteld moest worden. Zo is dit evenement tevens een mooi eerbetoon aan veelzijdige en bevlogen Groninger theatermaker.

In de jaren negentig was hij directeur van OOG-televisie en van 2003 tot 2009 gaf hij leiding aan theater De Steeg, een productiehuis voor jongerentheater. Namens de PvdA zat hij enkele jaren in de Groninger gemeenteraad.

Hij was betrokken bij een eindeloze reeks theaterproducties, vaak met een historische insteek. Zo schreef hij in de periode 2007 tot 2009 drie documentaire kerstvoorstellingen: ‘Lutje IJe en de hond’, ‘De klokkenluider’ en ‘De jongen met de zwavelstokjes’ over achtereenvolgens de historische moord door IJe Wykstra op vier politiemannen in 1929, de bouwfraude in het Noorden in de jaren negentig en de brandstichter van ’t Zandt. Hij schreef ook een stuk voor De Noorderlingen en maakte de voorstelling ‘Verdwaald verlangen’, waar hij zelf in speelde en zijn ervaringen met zijn dementerende moeder in verwerkte. Hij schreef het artistiek masterplan voor de theatrale verbeelding van het boek ‘De Nieuwe Man van Thomas Rosenboom in twee uitvoeringen: een locatievoorstelling in 2012 en een kleinschalige Groningstalige voorstelling in 2013. In samenwerking met de politie werkte hij aan een productie over de gevaren van internetgebruik door kinderen (grooming): ‘Iets dat niemand weet’. Eind van datzelfde jaar werd de door hem geschreven muziektheatervoorstelling ‘De rattenvanger van de Zijlen’ opgevoerd, een hommage aan de Gebroeders Grimm. Deze voorstelling was een opmaat naar de voorstelling ‘De laatste vriend van Napoleon’.

Share Button