sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events
ruut

Ruut Weissman: artistiek leider project, regisseur ‘De laatste vriend van Napoleon’


Ruut Weissman (Amsterdam, 1955) is vooral bekend als regisseur van cabaretiers, musicals en muziektheater. Afgelopen jaar was hij in die hoedanigheid medeverantwoordelijk voor de hitmusical ‘Hij gelooft in mij’, over het leven van André Hazes.

In 1976 begint Weissman zijn artistieke loopbaan als cabaretier, pianist en componist in de eerste solovoorstelling van Frans Halsema. Halverwege de jaren tachtig ontdekt hij dat zijn rol meer achter de schermen ligt dan op de planken. Als theatermaker oogst hij vervolgens veel succes met musicals en muziektheaterproducties als ‘Tip Top’, ‘Heerlijk duurt het langst’, ‘Foxtrot’, ‘Het Verschil’, ‘Ren Lenny Ren’ en ‘Toon’. Als regisseur werkt(e) hij voor muziektheater- en kleinkunstproducties van en met onder anderen Acda & de Munnik, Paul de Leeuw, Jan Jaap van der Wal, Wende Snijders, De Vliegende Panters, Jenny Arean, Jiskefet, Alex Klaasen, Carice van Houten, Jasperina de Jong, Willeke Alberti, Karin Bloemen, Lenette van Dongen, Mathilde Santing, Ellen ten Damme, Droog Brood, Nynke Laverman, Daniel Samkalden en Daniel Arends.

In 1986 wordt Weissman artistiek directeur van de Academie voor Kleinkunst, dat na de fusie in 2001 met de Toneelschool Amsterdam onder zijn leiding doorgaat als Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2004 publiceert hij het boek ‘De Kunst van het Bedriegen’, waarin hij zijn visie op acteren en cabaret uiteenzet. Naast zijn theaterwerk is Weissman betrokken bij talloze tv- en radioprogramma’s en cd-opnames.

Share Button