sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events

De laatste vriend van Napoleon – Over de voorstelling


logo vreindvannapoleon pos

Als Napoleon in oktober 1813 na zijn mislukte Russische veldtocht wordt verslagen, trekken de Fransen zich terug uit Nederland. Begin 1814 is heel ons land bevrijd. Heel Nederland? Nee. Een klein stukje blijft bezet door Franse troepen: Delfzijl.

‘De laatste vriend van Napoleon’ gaat over politieke en militaire stijfkoppigheid, over het najagen van dromen, en over de liefde die altijd haar eigen, onnavolgbare weg gaat. We maken kennis met de Franse legeraanvoerder en pseudo-macho Pierre Maufroy, die niet wil geloven dat Napoleon voltooid verleden tijd is en het bolwerk Delfzijl halsstarrig blijft verdedigen. En we leren Stans Roggepol, de onverschrokken leidster van het Oranjegezinde verzet, en haar dochter Duifje kennen. Maufroy dreigt het stadje onder water te zetten, maar als hij de struise Stans diep in de ogen kijkt, is hij op slag verliefd. Het voorstel: de Fransen trekken zich terug als hij Stans als bruid én oorlogsbuit mag meenemen, weg van dat winderige Delfzijl, terug naar het wufte Frankrijk. Aan Duifje en de andere jongeren de taak om de stad een nieuwe toekomst te geven.

De Laatste Vriend van Napoleon is gebaseerd op een waargebeurd stukje vaderlandse geschiedenis. Dankzij de onverzettelijke Pierre Maufroy werd Delfzijl een half jaar later bevrijd dan de rest van Nederland. Op 23 mei 2014 is het precies tweehonderd jaar geleden dat het laatste Franse bolwerk in Nederland viel. Een mooi moment voor de Stichting Culturele Activiteiten IVAK – bekend van de opera Carmen – om uit te pakken met een muziektheaterspektakel, waaraan grote namen uit de Nederlandse theaterwereld meewerken. Zo is de regie in handen van Ruut Weissman en speelt Ellen ten Damme de rol van Stans Roggepol. Bijzonder is de samenwerking met de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. Tijmen Botma. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van tweehonderd jaar Ontzet van Delfzijl en tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden en vindt plaats op een bijzondere locatie in Delfzijl: de vervallen loods op de Damsterkade.

Marche de Napoleon (Franse stadswandeling)
De Marche de Napoleon voert u onder leiding van een gids langs historische locaties in Delfzijl. Kaarten kosten € 2,50. Data: 30 & 31 mei en 3, 4 en 5 juni. Start- en eindtijd: 17:45 – 19:00. Verzamelpunt: Hotel De Boegschroef.

Koninklijke Landmacht Landmacht Logo pos-op-kleur
De Koninklijke Landmacht viert dit jaar eveneens het 200-jarig bestaan. De bevrijding van de Fransen is een van haar eerste wapenfeiten. Momenteel opereren militairen van de landmacht in zo’n 15 missies verspreid over de wereld en zijn ze dagelijks actief in Nederland zelf. Naast de ‘gewone’ werkzaamheden heeft de landmacht dit jaar verschillende jubileumactiviteiten. Klik hier voor meer informatie over #KL200. 

KL200 staand eps

Aan De laatste vriend van Napoleon levert de landmacht een bijdrage met haar militaire muziek. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso behoort tot de top van de Nederlandse blaasorkesten en is gestationeerd in Assen. De huidige artistiek leider en dirigent is Tijmen Botma. Het takenpakket bestaat onder andere uit de muzikale omlijsting van militair ceremoniële activiteiten en het geven van relatieconcerten. Daarnaast heeft deKMKJWF een representatieve taak. Namens de krijgsmacht verzorgt het regelmatig concerten en taptoes, in binnen- enbuitenland. Ook treedt de kapel op bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs.