sommige
verhalen
overtreffen
de fantasie

AGENDA

  • No Events

Moorden van Geefsweer


AFFICHE-BEELDmoorden-illuMoorden van Geefsweer is een bijzondere locatietheatervoorstelling die  gaat over waarheidsvinding, legendevorming en mythes rond de moord op de familie Uil.

Het is 1811. Delfzijl is bezet door de Fransen, als in het nabij gelegen gehucht Geefsweer een gezin op gruwelijke wijze wordt vermoord. Wie waren de daders… Franse soldaten? Of waren het Duitse gastarbeiders? Ook over het hoe en waarom tast men in het duister. Het duurt dan ook niet lang voor er allerlei wilde verhalen rondgaan. Zo zou een van de vier kinderen de moordpartij hebben overleefd. Vreemd, want volgens kerkelijke bronnen had het echtpaar Uil slechts drie zonen.

Moordhut, de plek bij Geefsweer komt terug in verschillende Groningse volksverhalen. De voorstelling vertelt dan ook niet alleen de tragische geschiedenis van de familie Uil, maar begint met een aantal andere mysterieuze gebeurtenissen uit de Groninger volksoverleveringen. Over de gierige boer Oarend Cent bijvoorbeeld, die een pact sluit met de duivel. Hierna belanden we in Geefsweer ten tijde van de Franse bezetting, een periode waarin de bevolking zich in de afgelegen huisjes allesbehalve veilig voelt. In het laatste deel zijn we getuige van de rechtszaak. Want hoewel er geen getuigen van de moord waren, zijn de vermeende schuldigen snel gevonden.

Vandaag de dag herinnert niets meer aan de wandaden uit die tijd. Maar als wolken zich samentrekken boven Geefsweer, kun je nog steeds het onheil voelen. De voorstellingen Moorden van Geefsweer vinden tussen 3 april en 13 april plaats in en om het Kerkje van Heveskes. Een bijzondere plek die deze locatietheatervoorstelling een mysterieuze dimensie zal geven.

Praktische informatie:
U bent een half uur voor aanvang van de voorstelling welkom op bij de kerk van Heveskes (klik hier voor de route). De voorstelling duurt 75 minuten. Het eerste deel is buiten en duurt 30 minuten, u loopt hierbij over een onverharde ondergrond. Het tweede deel speelt zich af binnen de kerk, hier is een een tribune gebouwd en kunt u zitten. Wij raden om stevige schoenen en warme kleding mee te nemen. U kunt voor en na de voorstelling gebruik maken van de op locatie aanwezige catering.

Bekijk de trailer:

Regie/scenario: Hiepie Hoogeveen
Vormgeving: Hadewych ten Berge
Muziek: Kees Steketee
Cast: Mike Bakker, Liesbeth Blaauw, Udo de Boer, Gerry Dallinga, Tanja Delken, Femke Feringa, Kees Geut, Sebastiaan Hidding, Hinrick Klugkist, Anita Leeuwma, Wilte Mulder, Wout Mulder, Wigo van der Schoot, Gea Schrikken, Reinhilde van der Sommen, Kees Steketee, Martin de Vries, Roos de Vries, Tineke Wierenga, Reina Zijlstra.
Uitvoering kostuums: Kostuumgroep Appingedam o.l.v. Elvera van Bentum & Lieneke Visser

Moorden van Geefsweer
Locatie: Kerkje van Heveskes, Heveskes 204 Farmsum
Speeldata: do 3 t/m zo 6 april & do 10 t/m zo 13 april. De premiere op 4 april om 21.00 uur is besloten.
Aanvang: 19.00 & 21.00 uur
Nachtvoorstellingen: 5 en 12 april om 23.59 uur.
Uitverkocht: 4 april 19:00, 11 april 19:00, 12 april 21:00
Entree: do 3 april 19.00 en 21.00 en vr 4 april 19.00: € 7,50
vr 4 april 21.00 t/m zo 6 april en do 10 t/m zo 13 april: € 12,50

Let op: De online voorverkoop wordt op de dag van de voorstelling om 17:00 stopgezet. De resterende tickets zijn ‘s daarna vanaf een half uur voor de voorstelling te koop aan de kassa.

 

Bekijk foto’s van Kerk van Heveskes